Bir hız trenine bindikten yada bir teknede deniz tuttuktan sonrasında kendinizi hiç dengesiz hissettiniz mi? Astronotlar uzaydan Dünya’ya döndüklerinde, daha yoğun olabilen benzer bir his yaşarlar.
İniş yaptıklarında kaslar, kemikler, iç kulak ve organlar dâhil bütün vücutları Dünya’nın yerçekimine yine uyum sağlamaya başlar. Astronotlar döndüklerinde çoğu zaman baş dönmesi, sersemlik, mide bulantısı ve dengesizlik hissettiklerini bildirirler. Bu belirtiler “karabacakları” oluşana kadar birkaç gün sürebilir.
Astronotların Dünya’ya yeniden giriş yaptıklarında sağlıklarının iyi olduğuna emin olmak için oldukça fazla emek harcama yapılırken, NASA’nın İnsan Araştırma Programındaki bir öbek bilim insanı birazcık farklı bir şeye odaklanıyor: Astronotların inişten sonrasında kritik görevleri ne kadar acele gerçekleştirebilecekleri!
NASA’nın Huston’daki Johnson Uzay Merkezi’de insan performansı emekleri icra eden bilim insanı Jason Norcross, “NASA, Artemis aracılığıyla yakında ilk hanımı, ilk beyaz olmayan insanı ve diğer mürettebat üyelerini Ay’ın yüzeyine gönderecek. Ve bundan sonrasında gözlerimiz Mars’ın üzerinde olacak.” diyor ve ekliyor, “Mürettebat üyelerinin Mars ve Ay’da, özellikle acil durum senaryolarında, Dünya’daki operatörlerden oldukça fazla geri bildirim almadan harekete geçmeye hazır olmaları gerekecek. Bu yüzden şunu bilmeliyiz: Astronotlar gezegen yüzeyine indikten derhal sonra fiziksel olarak ne yapabilirler? İnişten sonrasında muayyen görevleri yerine getirmek için ne kadar beklemeliler?”
Bu soruları yanıtlamaya destek olmak için Nocross ve NASA’nın İnsan Fizyolojisi, Performansı, Koruma ve Operasyon Laboratuvarı ile NASA’nın Nörobilimler Laboratuvarı’ndan karma bir takım, NASA’nın SpaceX Crew-2 ve Crew-3 görevlerinde yer almak için gönüllü olan astronotlar için bir engel parkuru tasarladı. Bu ekip Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılmadan ilkin, iki görevi yerine getirdi: sahte bir iniş kapsülünden çıkmak ve bir uzay kıyafeti giyerek bir gezegen yüzeyinde simüle edilmiş bir feza yürüyüşü. Ardından, Dünya’ya döndükten derhal sonrasında, aynı ekip aynı görevleri (inişten birkaç saat sonrasında simüle edilmiş kapsül çıkışı ve ortalama bigün sonrasında gezegen yüzeyi uzay yürüyüşü pratiği) tamamlamaya çalışacak.
İlk vazife için araştırmacılar yerleştirildiğinde bir feza kapsülünün ana hatlarını meydana getiren hafifçe metal borudan yapılma bir maket geliştirmek için aylar harcadılar. Bu portatif çerçeve büyük bir sırt çantasına sığıyor. Ekip, Crew Dragon kapsülünün denize iniş yapacağı yere yakın bir havaalanında sahte kapsülü kuracak. Her astronot içine girecek, uzanacak ve kontrol başlayacak.
Test sırasında astronot ayağa kalkar ve feyk kapsülün sınırlarını göz önünde bulundurarak kapsülün tepesinden bir merdiven açar. Daha sonra merdiveni emniyete alacaklar, bir hayatta kalma paketi alacaklar, merdivene tırmanacaklar ve hayatta kalma paketini kapsülün tepesindeki bir kapaktan yakınlarda duran bir araştırmacıya verecekler. Son olarak astronot merdivenden inecek, yaklaşık 25 fit yürüyecek ve sonra başlangıç noktasına geri dönecek.
Konu ile alakalı daha ayrıntılı malumat edinmek için şurayı ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak: https://www.viraliste.com/nasa-astronotlarin-ay-veya-gezegen-yuzeyine-indikten-sonra-goreve-hazirlik-durumlarini-tespit-etmek-icin-yeni-testler-gelistirildi-7469