1. Ana Sayfa
  2. İlginç Bilgiler

Goygoy ne demek ve Osmanlı’da Goygoyculuk

Goygoy ne demek ve Osmanlı’da Goygoyculuk
0

Çok “ciddi” bir antet oldu ama aslında konumuz pek ciddi sayılmaz: boş boş konuşmak ve işi kaynatmak anlamında kullandığımız “goygoy yapmak” deyiminin ne algılama geldiğini öğreneceğiz!

Goygoygoygoycugoygoy yapmak artık dilimize yerleşmiş olsa da, pekçok eski kelimede olduğu şeklinde, bu kelimeyi de çok yanlış sayılabilecek bir anlamda kullanıyoruz.

“Sayılabilecek” kısmına bir işaret geçirmek gerek, sonradan neden bu şekilde dediğimizi anlayacaksınız.

Goygoy ne anlama gelir

“Goygoy” kelimesi TDK sözlüğünde yer almıyor; ancak goygoycu olarak sözlüğe girmiş bile. Goygoycu’nu TDK karşılığındaki anlamı şu:

a. Esk. 1. Muharrem ayında kapı kapı dolaşarak ve ilahiler okuyarak dilenen kimse. 2. Boşu beyhude, cahil olarak, lüzumsuz yere çok konuşan kimse. 3. Şakşakçı. 4. Mec. Dilenci.

Doğal olarak bu oldukca noksan bir tanım. Aslında, goygoycu, burada yazıldığı anlamda, bir dilenci değil. Biz dilenci deyince daha oldukca “hileli” birisini, insanların duygularını sömüren, bu işi tecim için meydana getiren kimseleri anlıyoruz; kelime anlamı olarak doğru olmasa da.

Gelgelelim, Osmanlı’da durum farklı. Nedeni ise, Osmanlı’nın dilencileri dahi kayıt dibine alıp, onları koruma altına da almış olması. Kanuni Sultan Süleyman, 22 yaşında ölen oğlu Şehzade Mehmet için Şehzade Cami‘ni yaptırıyor ve bu binada tavhane (tav, besi demek) inşa ettiriyor. Burada körlere (âmâ) sabah akşam yemek verildiğini biliyoruz. İşte goygoycular bu tavhaneye bağlıdırlar.

GoygoycularMuharrem ayında 7-8 kişilik gruplar halinde İstanbul sokaklarında dolaştırılır ve Hazreti Hüseyin için yazılmış bir mersiyeyi söylerlermiş. Bu mersiyenin ne olduğuna ulaşamadık. Halk da kendilerine aşure pişirilmesi için pirinç, buğday, fasulye ve nohut verirmiş. (Muharrem ayı boyunca aşure pişirilmesi de adettendir). Bu goygoycuları tavhane giydirir, başlarına sarık sarar ve her birine bir de omuz torbası verirmiş. Toplanan aşure malzemesinin bir kısmını da aşure pişirmek için alırmış; kalanı ise satılarak toplanan para goygoycuya harçlık olarak kalırmış. Yani bugün sokaklarda gördüğümüz, körlere arabesk ve fena şarkılar söyletme geleneği,farklı bir halde Osmanlı’dan geçmiş sanıyoruz.

Kaynak: https://lafmacun.net/goygoy-ne-demek-ve-osmanlida-goygoyculuk/

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap

Bu yazının yorum fonksiyonları kapatılmıştır.