1. Ana Sayfa
  2. Teknoloji Haberleri

En Çok Kullanılan 7 Yazılım Dili Nedir? Hangi Yazılım Dili Ne İşe Yarar?


1

En çok kullanılan yazılım dilleri teknolojinin seyrine göre sürekli değişiklik gösteriyor. HTML ve CSS gibi temel düzeydeki yazılım dilleri popülerliğini korusa da Phyton gibi listenin zirvesinde yer alan bir yazılım dili, diğer tüm yazılım dillerini geride bırakmayı başarıyor.

En çok kullanılan 7 yazılım dili
En çok kullanılan 7 yazılım dili

Her yazılım dili, kendine has farklı işlevler için kullanılmaktadır. Örneğin HTML ile bir web sitesine ait iskelet kısmını hazırlamak ve CSS ile bu web sitesi tasarımının stilini geliştirmek mümkün hale gelir. CSS ile HTML’ye eklenmiş menü gibi bileşenlerin renkleri, konumları, yerleşimleri değiştirilebilmektedir.

En Çok Kullanılan 7 Yazılım Dili ve Kullanım Alanları

Her yazılım dilinin kendine ait bir işlevi bulunur. Aynı zamanda farklı yazılım dilleri bir arada kullanılarak daha kapsamlı projeler ortaya çıkarılabilir. 2022 yılında en çok kullanılan yazılım dilleri ve hangi yazılım dilinin ne işe yaradığı, sırasıyla aşağıdaki gibi listelenmiştir.

1. Phyton Yazılım Dili

Özellikle son yıllarda oldukça popüler bir hale gelen bu kodlama dili web, uygulama ya da sistem programlama projeleri gibi projelerde sıklıkla tercih edilmektedir. Birden fazla işlev için rahatlıkla Phyton kullanılabilir.

2. HTML Nedir?

HTML, özellikle web geliştirme projelerinde kullanılan bir yazılım çeşididir. Öğrenmesi en kolay, en sık kullanılan yazılım diline örnek verilebilir. HTML ile basit veya gelişmiş düzeyde web tasarımları, internet sitesi script tasarımları, sayfa tasarımları yapmak mümkün hale gelir.

Temel mantığı incelendiğinde çeşitli etiketlerin kullanım alanlarının ve işlevlerinin öğrenilmesine, bunların editörde bir araya getirilerek toparlanmasına dayanan HTML; özellikle yazılım ve programlamaya yeni başlayan kişilere tavsiye edilmektedir.

3. CSS Nedir?

CSS ise genelde web geliştirme süreçlerinde tercih edilse de HTML’den farklı olarak kullanılan bileşenlerin stil, görünüm, konum gibi ayarlamalarını yapmayı kolaylaştıran yazılımlardan bir tanesi olarak bilinmektedir. Örneğin HTML ile hazırlanan bir internet sitesinin menü düzeni CSS ile ayarlanabilmektedir. Basit düzey yazılım dilinden biri olan CSS, HTML öğrenmeye başlayanlar için tavsiye edilen ikinci kodlama dili olarak gelmektedir.

4. PHP Nedir?

PHP, hem web geliştirmede hem de uygulama, program gibi diğer projelerde faydalanılan yazılım dillerinden biridir. HTML ve CSS gibi editör üzerinden kolayca hazırlanabilse de PHP sunucu üzerinde çalışmasıyla bilinmektedir.

HTML ve CSS ile düzenlenmiş web sitelerinin, kullanıcılar tarafından daha rahat görüntülenebilmesi adına PHP tercih edilmektedir. Şu ana dek projelerdeki PHP kullanım oranları incelenirse, bu listenin popülerlik ve kolaylığa göre üçüncü sırasında PHP dilinin yer alması yanlış olmayacaktır.

5. ASP Nedir?

Microsoft tarafından geliştirilen ASP temel işlevleri arasında özellikle web sayfalarının dinamik bir şekilde düzenlenmesini bulunduran harika kodlama dillerinden biri olarak kabul edilmektedir. ASP yazılımının kullandığı dosyalar, HTML ile aynı sayılmaktadır. Özellikle web sayfaları için yoğun olarak tercih edilmektedir.

6. Java Nedir?

Java, kullanıcı ara birimine sahip içeriklerin geliştirilmesinde kullanılan bir tür yazılım dilidir. Nesne tabanlı yazılım dillerinden oluşu ile bilinmektedir. Java ile aynı amaçlarla kullanılabilen C# yazılım dili incelendiğinde Java’nın C# diline nazaran daha kolay olduğu görülmekte, bu nedenle yazılımcılar arasında daha sık tercih edildiği bilinmektedir.

7. C# Nedir?

C# da yukarıda bahsedildiği gibi Java ile benzer işlevlere sahip bir tür kodlama dilidir. Kullanıcı ara birimi tasarımında veya kullanıcı ara birimine sahip içeriklerin geliştirilmesinde tercih edilmektedir. Kesinlikle öğrenilmesi gereken yazılım dillerinden biri olsa da zorluk düzeyi örneğin benzer bir dil olan Java’ya göre daha ağırdır. Yine de, şu ana dek çeşitli projeler için kullanılan en popüler yazılım dillerinden birinin C# olduğunu söylemek mümkündür.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap

Bu yazının yorum fonksiyonları kapatılmıştır.

Yorumlar (1)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir